Felső szemhéjplasztika beavatkozás - Szemhéjplasztika mindenkinek - Dr. Boros LászlóFelső szemhéjplasztika beavatkozás
Képünk illusztráció

A felső szemhéjplasztika feladata a kialakult bőrfelesleg eltávolítása, ami a bőr kimetszésével történik.

A felső szemhéjplasztikai beavatkozás egy sebészeti műtét során történik.

A beavatkozás előtti konzultációra érdemes felkészülni a kérdéseinkkel, hogy ne a kezelés során történjen fennakadás.

Felső szemhéjplasztika - A beavatkozás előkészítése

A felső szemhéjplasztikai műtét előtt pontosan meg kell határozni az eltávolításra kerülő, lógó szemhéj bőr mennyiségét. Ehhez fekvő és álló helyzetben is meg kell vizsgálni a pácienst. A metszési vonalak megtervezése a műtét legfontosabb része. A pontos jelölés a későbbi jó és tartós eredmény záloga.

A plasztikai műtét előtt a kezelőorvos egy teljes körű vizsgálattal állapítja meg a kezelésre kerülő személy műtétre való alkalmasságát.

A műtét előtt berajzolásra kerül ez az eltávolítandó szemhéj terület. A szemhéjba adott érzéstelenítés után a kezelésre kerülő felső szemhéj elzsibbad, ezáltal fájdalommentes az eljárás.

A szemhéjplasztikai beavatkozás alanyától az eljárás előtt nincs további követelmény, nem szükséges különleges diétát tartani egészséges életvitel mellett.

A beavatkozást előkészítő konzultáción tájékoztassa a kezelőorvosát az esetleges egészségi problémáiról, szedett gyógyszereiről. A fájdalom csökkentése, a gyógyulás gyorsítása érdekében alkalmazott alternatív terápiákról mindig kérje ki a kezelőorvos véleményét, ne szedjen be semmit a beavatkozás előtt, amiről nem értesíti az orvosát!

Felső szemhéjplasztika - A beavatkozás

felső szemhéjplasztika rendszerint helyi érzéstelenítésben történik, bár külön kérésre történhet altatásban is.

A bőr kimetszését szikével végezzük. A további preparálás történhet ollóval, rádiófrekvenciás szikével vagy lézerrel. Az utóbbi kettőnek a nagy előnye, hogy a vágással egy időben a vérzéscsillapítást is elvégzi. A műtéti terület így gyakorlatilag vérzésmentes.

A beavatkozás során eltávolításra kerül a felesleges (laza vagy ráncos) bőr, de sor kerülhet a táskásodást okozó zsírszövet eltávolítására, vagy az izomszövet feszességének javítására is. Felső szemhéjplasztika esetén a beavatkozás az áthajlási redőben történik.

A felső szemhéjplasztika időtartama 30-60 perc. Az érzéstelenítés alatt álló területen egyéb kezelések is eszközölhetőek, ezek növelhetik a beavatkozás idejét.

A vágást egy nem felszívódó sebészeti fonalból készült varrat zárja le. Ennek az eltávolítása 7 nap múlva, a kontroll során végrehajtott varratszedéssel történik.

A beavatkozás végén a szemhéjra kerülő varratokra egy ragtapasz csík fedés kerül. Ezután a páciens egy rövid megfigyelési időt követően távozhat.

Altatásban történő beavatkozás után a beteg a műtő melletti pihenő szobában pihen.

Felső szemhéjplasztika - Alternatívák

szemhéjplasztikák területén egy külön kategóriát képez a lézeres szemhéjplasztika. Ebben az esetben szikére és hagyományos sebészi műszerekre nincs szükség, minden lézerrel történik. Plusz elemként a műtét során egy, a teljes felső szemhéj bőrére kiterjedő lézeres ránctalanítás is történik, aminek eredményeképpen a szemhéj bőre kifeszül, megfiatalodik.

A fent említett technikák egymással kombinálhatóak. Hogy az adott esetben melyik módszertől várható a legjobb eredmény, az az orvosi vizsgálat után, a beteggel egyeztetve dönthető el.

A szemhéjplasztika szükség esetén kiegészülhet szálbehúzással. Különösen felső szemhéjplasztika mellett lehet előnyös a szálbehúzás alkalmazása. Felső szemhéjplasztikai műtétet követően megfelelő várakozási idő után végezhető el a szálbehúzás a beavatkozás által érintetlenül hagyott területeken.

Felső szemhéjplasztika - További tennivalók

Mivel a felső szemhéjplasztikai beavatkozás végén varrat zárja le a vágást, ennek eltávolításához meg kell jelenni a kezelőorvosnál, az általa megadott időponton, rendszerint a műtét után 7 nappal. A varratszedés fájdalommentes, minimális kényelmetlenséggel jár.

Felső szemhéjplasztika - Gyógyulás a beavatkozás után

Közvetlenül a műtét után érdemes a fénytől óvni a szemet, egyrészt a közvetlen sugárzás, másrészt az önkéntelen hunyorgás elkerülése végett. A beavatkozás helyszínét ezért javasolt napszemüvegben elhagyni.

A műtét körül valószínűleg duzzanat fog kialakulni. Ez a duzzanat a következő hetekben csökkenni fog, a felső szemhéjplasztika után egy hónappal már nem lesz zavaró.

A kezelt terület hűtését érdemes minél hamarabb elkezdeni. Ezzel gyorsítani lehet a seb gyógyulását, meg lehet akadályozni a gyulladás kialakulását, valamint csökkenti az utóvérzés bekövetkezési esélyét. A hűtést addig célszerű fenntartani, amíg a duzzanat érezhető kellemetlenséget okoz.

A műtét után előfordulhat szédülés, tájékozódási probléma, ezért érdemes kísérővel hazamenni.

A nap hátralévő részében pihenés javasolt.

Az első héten érdemes lehet odafigyelni a komplikációk elkerülésére a gyorsabb gyógyulás végett. A fekvést javasolt háton végezni, minél inkább megemelt fejjel, közelítve az ülő pozícióhoz. Mivel a beavatkozás az arcot érinti, igyekezni kell elkerülni az erőteljes arcmozgással járó tevékenységeket, pl. erős rágás, üvöltözés. Mosdásnál el kell kerülni az arc erős dörzsölését. Ne érje erős napfény az érintett területet.

A beavatkozás utáni pár hétben kerüljük az erős hőt (napozás, szolárium, szauna). Érdemes elkerülni az intenzívebb, felerősödő vérkeringéssel és pulzussal járó tevékenységeket (testmozgás, sportolás, masszázs). A szemhéj sminkelését mellőzni kell.

Az autóvezetés nem javasolt a beavatkozást követő időszakban, amíg a kezelőorvosa ki nem mondja, hogy most már volán mögé ülhet.

Felső szemhéjplasztika - Lehetséges mellékhatások

felső szemhéjplasztika után előfordulhat utóvérzés, szivárgó vér a vágás mentén. Komolyabb komplikációk nem valószínűek, de előfordulhatnak - sebfertőzés, keloidos hegképződés, vér- és savó-gyülem kialakulása.

* * *

Szeretne többet tudni a felső szemhéjplasztikai eljárásról? Vannak saját tapasztalatai a szemhéjplasztikával kapcsolatban? Írja meg hozzászólásként!

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.