Felső szemhéjplasztika - Szemhéjplasztika mindenkinek - Dr. Boros LászlóFelső szemhéjplasztika - Szemhéjplasztika mindenkinek - Dr. Boros László
Képünk illusztráció

A felső szemhéjplasztikai műtét során a lógó felső szemhéj korrigálásra, megemelésre kerül. A felső szemhéj korrekciója esztétikusabbá, fiatalosabbá teszi a megjelenést. Ha szeretné igénybe venni a felső szemhéjplasztika beavatkozást Budapesten, azonnal hívjon fel: +36 30 / 9 410 - 325.

 

 

Felső szemhéjplasztika műtét
Időtartam: 30-60 perc
Érzéstelenítés: helyi érzéstelenítés
Utókezelés: varratszedés 7 nap múlva

Arcunknak, eme fedetlen testrészünknek, kimagasló szerepe van a személyes kontaktusteremtésben és kapcsolattartásban. Ezáltal elsődleges szerep jut a szemünknek. De sajnos elsődleges szerep jut a szemünknek az arcunk öregedésében is. Talán ezért van az, hogy a felső szemhéjplasztika az egyik leggyakoribb arcon végzett szemhéjplasztikai esztétikai műtét.

Miért lehet szükség a felső szemhéjplasztikára?

A felső szemhéj öregedésének első tünete a szemhéj bőrének megnyúlása révén, a bőr megereszkedése. A lógó szemhéjak beszűkítik a szemrészt, fáradt, szomorú küllemet kölcsönözve az arcnak. Az esztétikai problémákon túl akár a látást is zavarhatja a látótérbe csüngő szemhéj.

Felső szemhéjplasztika beavatkozás menete

A felső szemhéjplasztikát budapesti rendelőmben végzem.

A felső szemhéjplasztika feladata a kialakult bőrfelesleg eltávolítása. Ezt a bőr kimetszésével érjük el. Műtét előtt, fekvő és álló helyzetben, pontosan meg kell határozni az eltávolítandó bőr mennyiségét. A metszési vonalak megtervezése a műtét legfontosabb része. A pontos jelölés, a későbbi jó és tartós eredmény záloga.

A beteg korától függően, ha a bőrtöbblet nem jelentős, általában elég a belső és külső szemzug között ejtett félhold alakú bőrkimetszés. A metszésvonalakat úgy kell megtervezni, hogy a varrat, ill. a későbbi hegvonal a szemhéjak nyitott állapotában keletkező törési vonalba kerüljön. Így az amúgy is hajszálvékony heg rejtve marad, és gyakorlatilag láthatatlan.

Ha a bőrfelesleg jelentős, és a külső szemzugon túl is jelen van a bőr megtüremkedése, akkor a félhold alakú metszés nem elég a teljes bőrfelesleg eltávolításához. Ilyenkor a metszésvonalat tovább kell terjeszteni a külső szemzugon túl is. Ez az ún. jatagán metszés, ami biztosítja a célzott és teljes bőrfelesleg eltávolítását. Ezen felül, a jatagán metszés másik előnye, hogy segítségével meg lehet emelni egy kicsit a külső szemzugot, korrigálva így a szomorú szem képét. Hátránya, hogy a keletkező heg szemzugon kívül eső része, nem marad rejtett, de kellő varrási technika esetén pár hónap után szinte észrevehetetlenné válik.

A kiinduló állapottól függően, a felső szemhéjplasztika elvégzésekor a bőrfelesleg eltávolítását követően az alábbi beavatkozásokra lehet még szükség:

  • A laza bőr alatti kötőszövet és izomrostok zsugorítása. Ez történhet elektrokauterrel, vagy korszerűbben lézerrel.
  • A musculus orbicularis oculi izomrostjainak részleges eltávolítása, az izomtömeg csökkentése céljából.
  • Az előboltosuló (herniálódott) peribulbaris zsírpárnák visszahelyezése (repozitiója) vagy részleges eltávolítása és a sérvkapu zárása.
  • Felső szemhéjredő képzés.

A felső szemhéjplasztika általában helyi érzéstelenítésben történik. A beteg külön kérésére történhet altatásban is, de erre az eddigi tapasztalatok alapján ritkán volt szükség. A bőrmetszés hagyományosan szikével ejtjük. A további preparálás történhet ollóval, rádiófrekvenciás szikével vagy lézerrel. Az utóbbi kettőnek a nagy előnye, hogy a vágással egy időben a vérzéscsillapítást is elvégzi. A műtéti terület így gyakorlatilag vérzésmentes.

A szemhéjplasztikák területén egy külön kategóriát képez a lézeres szemhéjplasztika. Ebben az esetben szikére és hagyományos sebészi műszerekre nincs szükség, minden lézerrel történik. Plusz elemként a műtét során egy, a teljes felső szemhéj bőrére kiterjedő lézeres ránctalanítás is történik, aminek eredményeképpen a szemhéj bőre kifeszül, megfiatalodik.

A fent említett technikák egymással kombinálhatóak. Hogy az adott esetben melyik módszertől várható a legjobb eredmény, az az orvosi vizsgálat után, a beteggel egyeztetve dönthető el.

További információk: Felső szemhéjplasztika beavatkozás

Kiegészítő lehetőségek felső szemhéjplasztikához

A szemhéjplasztika szükség esetén kiegészülhet szálbehúzással. Különösen felső szemhéjplasztika mellett lehet előnyös a szálbehúzás alkalmazása. Felső szemhéjplasztikai műtétet követően megfelelő várakozási idő után végezhető el a szálbehúzás a beavatkozás által érintetlenül hagyott területeken.

Felső szemhéjplasztikával kapcsolatos gyakori kérdések

A fájdalomcsillapító injekció nagyon fáj?

Az injekció kellemetlen, feszülő érzés lehet, de ideális esetben nem fájdalmas. A fogászati kezelés során kapott fájdalomcsillapító injekció fájdalmasságához hasonló.

A felső szemhéjplasztika után közvetlenül gond nélkül ki lehet nyitni a szemet vagy be lesz dagadva?

A műtét után várható, hogy a szem megdagad, belilul. Ideális esetben a műtét után ki lehet nyitni a szemet, cselekvőképes marad a páciens. A lila szín akár egy hétig is jelen lehet a szem körül. Pihentetéssel, jegeléssel ezeket a mellékhatásokat csökkenteni lehet, gyorsítani lehet a gyógyulást.

Nekem szükségem lenne alsó és felső szemhéjplasztikára. Lehet egyszerre műteni? Egyszerre vagy külön-külön érdemes megműteni?

Igen, lehet egyszerre is végezni az alsó szemhéjplasztikát és a felső szemhéjplasztikát.

 

Felső szemhéjplasztika vélemények, tapasztalatok

Catoth: "Most már ,hogy túl vagyok a felső szemhéj műtéten, nagyon boldogan és bátran ajánlom mindenkinek, szuper doki!"

Erika: "Vannak dolgok, melyekre nagyon vágyunk, mégis halogatjuk azokat. Ilyen például egy szemhéjplasztika, amely segíthet a lelki harmóniánk megteremtésében. Hiszen a szépség azzal kezdődik, hogy belül harmóniában legyünk önmagunkkal. És ilyen az én hozzászólásom is, amit egy ideje halogatok, pedig ha valaki, akkor a Doktor Úr igazán megérdemli a köszönetet és a pozitív visszajelzést. Mind hozzáállás, emberség és szakmai tapasztalat alapján csak jót tudok mondani. Gyönyörű szép lett a felső szemhéjam :) Köszönöm szépen!"

Némethné Czollner Cecilia: "Nagyon köszönöm Doktor Úrnak a gyönyörű szemeket. Felső szemhéjplasztikát csinált nekem nagyon boldog vagyok mert a végeredmény magáért beszél. Köszönöm szépen!"

Anikó: "Tegnap voltam Boros doktornál, felső szemhéjplasztikán. Semmiféle fájdalom nem volt a műtét közben. Utána meg egyetlen Cataflam tabletta elég volt.[...]Azt mondta egy beteg, akivel a rendelőben találkoztunk, hogy neki hatalmas véraláfutások voltak a szeme alatt másnaptól, /a doki szerint is várható/, de én nem tapasztalom. Lehet, hogy azért, mert ülve próbáltam aludni. Lefeküdni állítólag este előtt nem szabad, mert megnő a fejünkbe a nyomás, vagy mi, ezért úgy gondoltam, minél később-annál jobb. Úgy tűnik, bejött... Rendes és kedves ember a doktor, az árai meg a barátinál is jobbak.[...]Mindenkinek ajánlani tudom, aki megteheti!"

"Nincsenek szavak megköszönni a doktor ur tūrelmèt ès eredmėnyes munkáját ! Három hete , hogy àtestem a felsö szemhèly plasztikai mūtèten ès boldogan nėzek ujra a tūkörbe aki ilyen problèmával kūzködik ne várjon ès bátran vágjon bele csak ajánlani tudom!"

Andrea: "Csütörtökön voltam, nagyon izgultam, de kár volt. Az injekció kicsit kellemetlen volt, de semmit nem éreztem az egészből. Kb. 40 percig tartott. Férjem vitt el autóval, utána hazafelé még bementünk vásárolni is - napszemüveg volt rajtam. Mikor hazaértem bevettem egy fájdalomcsillapitót. Gondoltam még este is be kell vennem, de egyáltalán nem fájt és azóta sem. Szóval kár volt ennyire izgulnom, doktor úr nagyon kedves, készséges."

Anda: "Engem tegnap műtött a doktor úr, felső szemhéjplasztikám volt! Nagyon kedves,csendes doki,de érezhetően benne van a kezében a sokévnyi tapasztalat! Lefényképezett műtét előtt,majd alaposan előkészített,lefertőtlenített. A szuritól féltem a legjobban, de annyira finoman és ügyesen adta be, hogy alig éreztem. A műtét picit kellemetlen volt,de nem fájt!!! Inkább az volt a furcsa, h a szememnél matatott. Mindig mondta, hogy mit fog csinálni, mire számíthatok.Érdekes módon abszolút nem volt bennem félelem, ott feküdtem, és inkább megnyugvást éreztem, pedig elég parás vagyok!!! :D Mikor hazajöttem éreztem, h kezd bedagadni a szemem, amit el is kezdtem jegelni. Félig ülve aludtam éjjel a doki javaslatára, ma reggelre már jobb a szemem. Most már jobban be tudom csukni,mint tegnap. Mire lemegy a duzzanat,szerintem tökéletes lesz! Már most látszik, h profi munkát végzett a doktor úr! Egy hét múlva megyek varratszedésre, már nagyon várom!!! :) Üzenem mindenkinek, h nyugodt szívvel feküdjön be Boros doki kezei közé!"

Szilvi: "En ket hete muttettem egyszerre alul es felul. [...] Igy egy mutettel megvan."

Hajnalka: "Lassan három hete volt felsô szemhélyplasztikai mûtétem. A konzultáció és a mûtét között három nap telt el ami alatt annyira féltem / szorongtam, hogy még a mûtét elôtti utolsó órában is bizonytalan voltam. Hiába néztem át a hozzászólásokat és a képeket ( amik szépek és meggyôzôek ) újra és újra, mégis féltem.

Utólag visszatekintve minden aggódásom felesleges volt, mivel:
- semmilyen fájdalmat nem éreztem,
- csak néha volt kellemetlen de az is csak pár másodpercig tartott,
- az injekciót szinte alig éreztem,
- a mûtét után is csak enyhe feszülést éreztem ( egy Cataflamot vettem be ).

A mûtét alatt rám különösen nyugtató hatással voltak a Doktor Úr nyugodt, gondos, tapasztalt mozdulatai. A varratszedésnél sem éreztem semmit. Még a gyógyulás fázisában vagyok de a sebem szépen gyógyul és a lila foltok is elmúltak kb. egy hét után."

Kiss Anikó: "Én ma voltam felső szemhéjplasztikán. A műtét nem fáj, az érzéstelenítő a fogászaton rosszabb, alig éreztem. Én sajnos hajlamos vagyok a lila foltokra, már van is de nem vészes. Nincsen fájdalmam, de jól esik a jegelés.Nem kell félni a műtéttől!! Mindenkinek ajánlom a Doktor urat, rutinosan dolgozott. És már most nyitottabbnak érzem a szememet, a felső bórfeleslegem súlyát sem érzem :) ami már régóta zavart."

Kata: "Nekem néhány hónapja operálta meg a doktor úr a felső szemhéjamat, de a változás az első pillanattól elképesztően látványos volt. Nagyon sokan néztek rám érdeklődve és csodálkozva a műtét után, hogy mi történt, ami miatt ennyivel fiatalabbnak látszom, "valahogy máshogy nézek ki", mondták, "valami megváltozott rajtam" - de persze senki nem tudta megmondani az okát. Azóta is egészen másképp érzem magam a bőrömben, arról nem beszélve, hogy korábban soha nem értettem, hogy más nők vajon milyen szemceruzát használhatnak, ami nem jön le fél órán belül a szemhéjukról, most viszont már tudom, hogy nem a szemceruzáimmal volt a gond. Most reggel felteszem a sminket, és az esti lemosásig moccanatlanul ott van.

Ami a műtétet magát illeti, ahogy azt sokan mások is írták már, a doktor úr nagyon megnyugtató, rutinos és magabiztos, az ember nyugodt szívvel rábízza magát. Számomra az egyetlen kellemetlen dolog az érzéstelenítő beadása volt, azután semmiféle fájdalmam nem volt, a műtét közben végig beszélgettünk a doktor úrral, mert kíváncsi voltam, hogy mikor mi történik épp. A műtét utáni délután a biztonság kedvéért bevettem egy Cataflamot - az már nem fog kiderülni, hogy tényleg szükség volt-e rá -, de egyáltalán, egy percig sem éreztem semmiféle fájdalmat. Nálam a lila-vörös véraláfutások ideje kicsit elhúzódott, majdnem két hétig volt monoklim, ami persze fokozatosan szívódott fel, a második héten alapozóval már egész jól el tudtam fedni. Ja és még annyi történt, hogy néhány napig könnyezésre kicsit hajlamos volt a szemem.

Egy szó, mint száz: én is mindenkinek csak ajánlani tudom a műtétet is, és azt is, hogy a doktor úrral csináltassa meg."  

 

* * *

Szeretne többet tudni a felső szemhéjplasztikáról? Vannak saját tapasztalatai a szemhéjplasztikával kapcsolatban? Írja meg hozzászólásként!

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.