Szemöldökemelés bőrkimetszéssel beavatkozás - Szemhéjplasztika mindenkinek - Dr. Boros LászlóSzemöldökemelés bőrkimetszéssel beavatkozás - Szemhéjplasztika mindenkinek - Dr. Boros László
Képünk illusztráció

szemöldökemelés bőrkimetszéssel feladata a szemöldök megemelése, ami a bőr kimetszésével történik.

szemöldök emelése bőrkimetszéssel beavatkozás egy sebészeti műtét során történik.

A beavatkozás előtti konzultációra érdemes felkészülni a kérdéseinkkel, hogy ne a kezelés során történjen fennakadás.

Szemöldökemelés bőrkimetszéssel - A beavatkozás előkészítése

A beavatkozás előtti konzultáción részletesen megbeszélésre kerül, hogy a páciens milyen mértékű és jellegű szemöldököt szeretne magának.

A szemöldök emelő műtét előtt pontosan meg kell határozni az eltávolításra kerülő bőr mennyiségét. Ehhez fekvő és álló helyzetben is meg kell vizsgálni a pácienst. A metszési vonalak megtervezése a műtét legfontosabb része. A pontos jelölés, a későbbi jó és tartós eredmény záloga.

A plasztikai műtét előtt a kezelőorvos egy teljes körű vizsgálattal állapítja meg a kezelésre kerülő személy műtétre való alkalmasságát.

A műtét előtt berajzolásra kerül ez az eltávolítandó homlok terület. Az érzéstelenítés után a kezelésre kerülő terület elzsibbad, ezáltal fájdalommentes az eljárás.

A szemöldök emelő beavatkozás alanyától az eljárás előtt nincs további követelmény, nem szükséges különleges diétát tartani egészséges életvitel mellett.

A beavatkozást előkészítő konzultáción tájékoztassa a kezelőorvosát az esetleges egészségi problémáiról, szedett gyógyszereiről. A fájdalom csökkentése, a gyógyulás gyorsítása érdekében alkalmazott alternatív terápiákról mindig kérje ki a kezelőorvos véleményét, ne szedjen be semmit a beavatkozás előtt, amiről nem értesíti az orvosát!

Szemöldökemelés bőrkimetszéssel - A beavatkozás

szemöldökemelés bőrkimetszéssel helyi érzéstelenítésben történik.

A bőr kimetszését szikével végezzük. A további preparálás történhet még lézerrel, aminek a nagy előnye, hogy a vágással egy időben a vérzéscsillapítást is elvégzi. A műtéti terület így gyakorlatilag vérzésmentes.

A beavatkozás során eltávolításra kerül kijelölt bőrterület.

szemöldökemelés bőrkimetszéssel időtartama megközelítőleg 60 perc. Az érzéstelenítés alatt álló területen egyéb kezelések is eszközölhetőek, ezek növelhetik a beavatkozás idejét.

A vágást egy nem felszívódó sebészeti fonalból készült varrat zárja le. Ennek az eltávolítása 7 nap múlva, a kontroll során végrehajtott varratszedéssel történik.

A beavatkozás végén a szemhéjra kerülő varratokra egy ragtapasz csík fedés kerül. Ezután a páciens egy rövid megfigyelési időt követően távozhat.

Szemöldökemelés bőrkimetszéssel - Alternatívák

Ha a szemöldök megereszkedése még nem olyan jelentős, hogy bőrkimetszéses plasztikai műtétre lenne szükség, akkor botox kezelés is megoldást nyújthat. A botox injekciótól a bőr kifeszül, megfiatalodik, és megelőzhető általa, de legalább elodázható a vágással járó, komolyabb beavatkozást.

Ha a szemöldök túl mélyre lóg, akkor előfordulhat, hogy a szemöldökemelés sem lesz elégséges a tökéletes eredményhez, és érdemes a beavatkozást kiegészíteni felső szemhéjplasztikával.

Szemöldökemelés bőrkimetszéssel - További tennivalók

Mivel a felső szemhéjplasztikai beavatkozás végén varrat zárja le a vágást, ennek eltávolításához meg kell jelenni a kezelőorvosnál, az általa megadott időponton, rendszerint a műtét után 7 nappal. A varratszedés fájdalommentes, minimális kényelmetlenséggel jár.

Szemöldökemelés bőrkimetszéssel - Gyógyulás a beavatkozás után

Közvetlenül a műtét után érdemes a fénytől óvni a szemet, egyrészt a közvetlen sugárzás, másrészt az önkéntelen hunyorgás elkerülése végett. A beavatkozás helyszínét ezért javasolt napszemüvegben elhagyni.

A műtét körül valószínűleg duzzanat fog kialakulni, ami a következő napokban csökkenni fog.

A beavatkozás után a fájdalom nem jellemző, de a homlok területén zsibbadásra, feszülésre lehet számítani, aminek az enyhülésére egy héten belül lehet számítani.

A kezelt terület hűtését érdemes minél hamarabb elkezdeni. Ezzel gyorsítani lehet a seb gyógyulását, meg lehet akadályozni a gyulladás kialakulását, valamint csökkenti az utóvérzés bekövetkezési esélyét. A hűtést addig célszerű fenntartani, amíg a duzzanat érezhető kellemetlenséget okoz, ez nagyjából 48 órán belül várható.

A műtét után előfordulhat szédülés, tájékozódási probléma, ezért érdemes kísérővel hazamenni.

A nap hátralévő részében pihenés javasolt.

Az első héten érdemes lehet odafigyelni a komplikációk elkerülésére a gyorsabb gyógyulás végett. A fekvést javasolt háton végezni, minél inkább megemelt fejjel, közelítve az ülő pozícióhoz. Mivel a beavatkozás az arcot érinti, igyekezni kell elkerülni az erőteljes arcmozgással járó tevékenységeket, pl. erős rágás, üvöltözés. Mosdásnál el kell kerülni az arc erős dörzsölését. Ne érje erős napfény az érintett területet.

A beavatkozás utáni pár hétben kerüljük az erős hőt (napozás, szolárium, szauna). Érdemes elkerülni az intenzívebb, felerősödő vérkeringéssel és pulzussal járó tevékenységeket (testmozgás, sportolás, masszázs).

Az autóvezetés nem javasolt a beavatkozást követő időszakban, amíg a kezelőorvosa ki nem mondja, hogy most már volán mögé ülhet.

Szemöldökemelés bőrkimetszéssel - Lehetséges mellékhatások

A szemöldökemelés műtét után előfordulhat utóvérzés, szivárgó vér a vágás mentén a következő napokban, de ennek 3 héten belül el kell múlnia. Komolyabb komplikációk nem valószínűek, de előfordulhatnak - sebfertőzés, keloidos hegképződés, vér- és savó-gyülem kialakulása.

* * *

Szeretne többet tudni a szemöldökemelés bőrkimetszéssel eljárásról? Vannak saját tapasztalatai a szemöldökemeléssel kapcsolatban? Írja meg hozzászólásként!

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.