Egészséges életvitel a szemhéjplasztikai beavatkozások idején - Szemhéjplasztika mindenkinek - Dr. Boros LászlóEgészséges életvitel a szemhéjplasztikai beavatkozások idején
Képünk illusztráció

Minden orvosi beavatkozás előtt érdemes tartani magunkat az itt előírtakhoz, hacsak a kezelőorvos nem hangsúlyozza az itt leírtak ellenkezőjét.

Ha az itt javasolt dolgok egyébként nem részei a páciens mindennapi életvitelének, akkor tartsa magát minél inkább ezekhez, legalább a szemhéjplasztikai beavatkozás előtti napokban, valamint a gyógyulás ideje alatt.

Általános tudnivalók szemhéjplasztikai beavatkozások kapcsán

Fogyasszon a testtömegének megfelelő mennyiségű vizet. Nyári melegben a szokásosnál többre is szüksége lehet. A szemhéjplasztika műtét után közvetlenül különösen fontos ennek a betartása. Ha nem biztos abban, hogy mennyi folyadékra van szüksége - igyon sokat.

Kerülje a dohányzást, alkohol fogyasztást, kábítószer fogyasztást vagy egyéb mérgek szervezetbe vitelét. Ezek rontják a szervezet öngyógyító képességét, lassítják a regenerációt.

A felső szemhéjplasztika, alsó szemhéjplasztika, illetve a lézeres ránctalanítás által megterhelt szervezetet érdemes C-vitamin bevitellel megtámogatni. Ügyeljen arra, hogy kellő mennyiségű vitamint vigyen be a szervezetébe.

Táplálkozás szemhéjplasztikai beavatkozások idején

Táplálkozásában kerülje a szélsőségeket. Közvetlenül a felső szemhéjplasztikai műtét, alsó szemhéjplasztika operáció, illetve a lézeres ránctalanítás beavatkozás előtt ne egyen nehezen emészthető, zsíros, puffasztó ételeket, de utána is javasolt a mértéktartás. Ügyeljen arra, hogy elegendő fehérjét és vitaminokat vigyen be a táplálkozással. Előfordulhat a beavatkozás után étvágytalanság, ezért ügyeljen arra, hogy ennek ellenére is teljes értékű táplálkozást folytasson, hogy ne gyengüljön le az immunrendszere. Előfordulhat, hogy a beavatkozás miatti problémák, fájdalmak miatt nem lesz kedve ételeket készíteni, erre érdemes lehet felkészülni előre elkészített, mélyhűtött ételekkel, konzervekkel vagy akár étel rendeléssel. Ne a szemhéjplasztika műtét vagy a lézeres ránctalanítás utáni gyógyulási idő alatt kezdjen el fogyókúrázni, mert ez megterheli a szervezetet.

Mozgás szemhéjplasztikai beavatkozások idején

Bár a mozgás fontos az egészség szempontjából, mégis érdemes ezt is mértékletesen végezni. A felső szemhéjplasztikára, alsó szemhéj operációjára ne aerobik edzés után essünk be, és ne tervezzünk testtömegépítő edzéseket a gyógyulás ideje alatt. Mivel bármilyen intenzív mozgás hatással van a teljes testre, nem elég csak a kezelt területet pihentetni. A pulzus jelentős emelkedésével járó mozgások addig kerülendőek, amíg a kezelés nyomai el nem tűnnek. Kerülje az olyan mozgásformákat, amik hirtelen erőfeszítésekkel járnak, mint pl. a labdarúgás, kosárlabda. Ugyanakkor a kíméletes mozgást minél hamarabb el kell kezdeni a szemhéjplasztika után, nem szabad fekve tölteni a következő heteket. Sétáljon, biciklizzen szobabiciklin, végezzen kíméletes tornát, mint a jóga vagy a tai chi. Ha fájdalmat érez, azonnal álljon meg, várjon egy kicsit, amíg elmúlik.

* * *

Szeretne többet tudni az egészséges életvitelről? Vannak saját tapasztalatai a javasoltakkal kapcsolatban? Írja meg hozzászólásként!

 

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.