Alsó szemhéjplasztika - Szemhéjplasztika mindenkinek - Dr. Boros LászlóAlsó szemhéjplasztika
Képünk illusztráció

Az alsó szemhéjplasztikai műtét során a lógó, táskás alsó szemhéj korrigálásra, feszesítésre kerül. Az alsó szemhéj korrekciója esztétikusabbá, frissebbé teszi a megjelenést. Ha szeretné igénybe venni az alsó szemhéjplasztika beavatkozást Budapesten, azonnal hívjon fel: +36 30 / 9 410 - 325.

Alsó szemhéjplasztika műtét
Időtartam: 30-60 perc
Érzéstelenítés: helyi érzéstelenítés
Utókezelés: varratszedés 7 nap múlva

Az alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéj öregedésének első tünete a szemhéj bőrének megnyúlása révén, a szarkalábak megjelenése. Ezt követi a teljes alsó szemhéj bőrének megereszkedése, és végül, a szemkörüli támasztórendszer megnyúlása miatt a suborbitális (szemgolyó alatti) zsírpárnák előboltosulása, herniálódása, a táskás szemek megjelenése. Ennek javítására alkalmas a szemhéjplasztika.

Az alsó szemhéjplasztika feladata a kialakult bőrfelesleg és táskák megszüntetése.

Az alsó szemhéjplasztika beavatkozás menete

Az alsó szemhéjplasztikát budapesti rendelőmben végzem.

A bőrfelesleg megszüntetését kimetszésével vagy lézeres ránctalanítással érjük el.

Kimetszés esetén egy bevágást ejtünk a szemhéjon. Ez a metszés a belső szemzug könnypontjától kezdődik, az alsó pillasorral párhuzamosan, attól 1-2 mm-re. Ezután egy természetes ráncban vagy törési vonalban haladva, a külső szemzugig tart. Szükség esetén az alsó szemhéj kimetszést ívelten egy szarkaláb ráncba továbbíthatjuk. Az alsó szemhéj esetén a bőrfelesleg nem olyan kiterjedt, mint a felső szemhéj esetén, ezért itt általában kevesebb bőrt kell eltávolítani. A bőrfelesleg pontos meghatározása és kijelölése, az alsó szemhéjplasztika sarkalatos kérdése, és egyben záloga a későbbi ectropium (alsó szemhéj kifordulás) elkerülésének.

Az alsó szemhéj bőrfeleslegének megszüntetését lézeres ránctalanítással is elvégezhetjük. Ez főleg kisebb mértékű bőrfelesleg esetén javasolt. A kezelés során a lézerfény eltávolítja a bőr hámrétegét és az irha egy részét. A hő hatására jelentős zsugorodás jön létre a bőrben, így a bőr megfeszül, a ráncok eltűnnek. A gyógyulás során kialakuló új, fiatal hámréteg tovább javítja az eredményt.

A táskák kialakulásában, a szemkörüli hártyás kötőszöveti rendszer megnyúlásának van elsődleges szerepe. Az előboltosuló zsírpárnák eltávolítása hagyományosan, a szempilla sor alatt ejtett metszésen keresztül történik, de kivitelezhető transconjunctiválisan is. Ebben az esetben a metszés nem külsőleg, a bőrön keresztül történik, hanem belsőleg, a kifordított alsó szemhéj kötőhártyáján keresztül. Ezt a lehetőséget általában akkor választjuk, ha a külső bőrfelesleg nem jelentős, vagy lézeres szemhéjplasztikát végzünk.

Nem minden táskás szem esetén szükséges az elődomborodó zsírpárnák eltávolítása. A modern zsírmegtartásos műtétek esetében a táskákat okozó zsírpárnák áthelyezése, szétterítése történik a megsüllyedt zygomaticus zsírpárnák helyére, és egyben azokat pótolva. Ezzel a módszerrel az arc szem alatti része teltebbé válik, a szemkörüli régió alsó határán megjelenő törési vonal kisimul.

Az alsó szemhéjplasztika általában helyi érzéstelenítésben történik. A beteg külön kérésére történhet altatásban is, de erre az eddigi tapasztalatok alapján ritkán volt szükség. A bőrmetszés hagyományosan szikével ejtjük. A további preparálás történhet ollóval, rádiófrecvenciás szikével vagy lézerrel. Az utóbbi kettőnek a nagy előnye, hogy a vágással egy időben a vérzéscsillapítást is elvégzi. A műtéti terület így gyakorlatilag vérzésmentes.

szemhéjplasztika területén egy külön kategóriát képez a lézeres szemhéjplasztika. Ebben az esetben szikére és hagyományos sebészi műszerekre nincs szükség, minden lézerrel történik. Alsó szemhéjplasztika esetében a metszés mindig transconjunctiválisan történik, azaz az alsó szemhéj belső felszínén, a kötőhártyán keresztül. Kevés kivétellel, a lézeres műtét része a teljes alsó-felső szemhéj bőrére kiterjedő lézeres ránctalanítás is, aminek eredményeképpen a szemhéj bőre kifeszül, megfiatalodik

A fent említett technikák egymással kombinálhatóak. Hogy az adott esetben melyik módszertől várható a legjobb eredmény, azt az orvosi vizsgálat után, a beteggel egyeztetve dönthető el.

Alsó szemhéjplasztika vélemények, tapasztalatok

Szilvi: "En ket hete muttettem egyszerre alul es felul. [...] Igy egy mutettel megvan."

Csilla: "Nekem alsó szemhéjműtétem volt Jan 16.-án. Nagyon jó lett, mindenki észrevette, hogy kipihent az arcom. Nekem 2 hét alatt gyógyult a seb, elég csúnya, véraláfutásos volt de szépen gyógyult. Fájdalommentes volt a műtétem, egy picit féltem de kár volt. Doktor úr nagyon aranyos volt és ha szükségem lesz felső szemhéjműtétre, egészen biztos vagyok benne, hogy a doktor úrhoz megyek. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Csak bátran, nem kell félni!"

 

 

* * *

Szeretne többet tudni az alsó szemhéjplasztikáról? Vannak saját tapasztalatai a szemhéjplasztikával kapcsolatban? Írja meg hozzászólásként!

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.