Szemhéjplasztika tévhitek

Szemhéjplasztika tévhitek - Szemhéjplasztika mindenkinek - Dr. Boros László

A szemhéjplasztika kapcsán tisztán kell látnia annak, aki az alanya akar lenni. Laikusok számára szedtem össze a szemhéjplasztikáról azokat a tévhiteket, amiket a leggyakrabban hallok, és aminek a félreértését a leginkább zavarónak gondolom.

Tévhitek a szemhéjplasztika utánról

1.”Bejelentkeztem fodrászhoz a szemhéjplasztikám másnapján, majd a rákövetkező napon aerobikra megyek, nem lesz gond, hiszen jól tart a kis ragtapasz a felső szemhéjamon.

Helyesen: Mind az alsó szemhéjplasztikát, mind pedig a felső szemhéjplasztikát követően érdemes elővigyázatosságból a következőket figyelembe venni: a szemhéjplasztika műtéti eljárással végzendő, így a rá következő egy hétben, a varratszedésig érdemes kímélni magunkat minden olyan hatástól – gőzök, gázok, fizikai erőfeszítés, hajlongás, ugrálás, heves köhögés, tüsszögés, légnyomásváltozás pl. repülés - amely a normál sebgyógyulási folyamatot akadályozhatja vagy a varratok felszakadását eredményezheti.

2. „A felső szemhéjplasztikám után éjszaka azt tapasztaltam, hogy nem tudom teljesen becsukni a szemhéjamat. Félek, ez örökre így marad.

Helyesen: A felső szemhéjplasztika során a kialakult bőrfelesleg kerül eltávolításra. Ez a bőr kimetszésével érhető el. Az eltávolítandó bőr mennyiségét a műtét megkezdése előtt pontosan meg kell tervezni. A metszési vonalak helyes meghatározásának a műtéti lépések között prioritást kell élveznie, hisz ez a jövőbeli jó és tartós eredmény kulcsa. Ha a műtéti tervezés és kivitelezés helyes, a szemhéjaknak zárniuk kell, a zárt szemhéjak között minimálisan beszűrődő fény csak ideiglenes, esetleg pár napos jelenség lehet csupán.

Tévhitek a szemhéjplasztika előtt

3. „Mindenképpen azzal az orvossal csináltatom majd a szemhéjplasztikámat, akinél a műtét rövid ideig tart.

Helyesen: Felső szemhéjplasztika esetén a műtét időigényét a kialakult bőrfelesleg eltávolításán túl megnövelheti a bőr alatti kötőszövet és az izomrostok zsugorítása, a musculus orbicularis oculi izomrostjainak részleges eltávolítása, az előboltosuló (herniálódott) peribulbaris zsírpárnák visszahelyezése vagy részleges eltávolítása és a sérvkapu zárása, valamint a felső szemhéjredő képzése.

Az alsó szemhéjplasztika időigénye is több síkú. A bőrfelesleg e műtét esetén nem olyan jelentős, mint a felső szemhéjnál, így a beavatkozásnál rendszerint kisebb bőrfelület eltávolítására kerül sor. Az előboltosuló zsírpárnák eltávolítása történhet metszésen keresztül, de elvégezhető transconjunctiválisan is. Nem minden esetben szükségszerű az elődomborodó zsírpárnák eltávolítása. Kellő indokkal lehetséges u.n. zsírmegtartásos műtétet végezni, mely során a táskákat okozó zsírpárnákat áthelyezzük, szétterítjük a megsüllyedt zygomaticus zsírpárnák helyére.

Mindezeket figyelembe véve a műtét rövidségének nem szabad releváns információnak lennie a szemhéjplasztikai műtét sikeressége szempontjából.

4. „Nagyon lóg már a felső szemhéjam, de tűröm még, amíg be nem töltöm az ötvenet és csak akkor csináltatom meg a felső szemhéjplasztikát, hisz így csak egy műtétre lesz majd szükség, ami kitart, míg élek…

Helyesen: A fiatalabb korban elvégzett szemhéjplasztikai műtét eredménye tartósabb, hiszen a kötőszövet rugalmasabb. Sokáig várni nem érdemes, mert az idősebb korban elvégzett szemhéjplasztika esetén, a maximálisan eltávolítható bőrmennyiség kivágása ellenére is könnyen előfordulhat, hogy a műtét előtti kiinduló állapot viszonylag hamar visszatér, hiszen a kötőszövet rugalmatlanná válhat. Ebben az esetben a tartós eredmény elérése érdekében szükség lehet egy második szemhéjplasztikára is.

5. „Előbb tetováltatom a szemhéjamat, majd megcsináltatom a felső szemhéjplasztikát, a sorrend úgyis mindegy.

Helyesen: Szemhéjtetoválást a szemhéjplasztika után érdemes csináltatni, hiszen a szemhéjplasztika műtét után a tetoválás íve módosulhat.

Comments powered by CComment

VISSZÉR-MED orvosi rendelő - VISSZÉR-MED Kft. Adószám: 12253504-2-41
Cím: 1027, Budapest, Margit Krt. 8-10. II. em. 12. Cím 2020 február 29-től: 1023, Budapest, Margit utca 25. Telefon: +36 20 / 574 - 7284 Email: rendeles@szemhejplasztika-mindenkinek.hu
Copyright © Dr. Boros László - Minden jog fenntartva! A honlap tartama csak Dr. Boros László írásbeli engedélyével használható fel.
A honlapot készítette: AM & Kadmon

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.