Szemhéjplasztika: Gyakran felmerülő kérdések, tévhitek - Szemhéjplasztika mindenkinek - Dr. Boros LászlóSzemhéjplasztika: Gyakran felmerülő kérdések, tévhitek
Képünk illusztráció

Összegyűjtöttem azokat a fontos tudnivalókat a szemhéjplasztika kapcsán, amire úgy gondolom, szüksége lehet, ha alá akarja magát vetni egy szemhéjplasztikai beavatkozásnak. A szemhéjplasztikával kapcsolatban a legtöbb embernek nincs rendszeres személyes tapasztalata, tudását a televízióban sugárzott műsorok és filmek alapozzák meg, ami nem mindig jó alapja az ismereteknek. 

1. Milyen érzéstelenítésben történik a szemhéjplasztikai műtét?

A műtét általában helyi érzéstelenítésben történik. A nagyobb komfort érdekében vezetéses érzéstelenítéssel kombinált érzéstelenítést a bevált módszer. A vezetéses érzéstelenítés során a szemkörüli területet beidegző idegszál érzéstelenítése történik. A csontos arckoponyából az idegszálak fix pontokon lépnek ki a bőr alá. Ezeknek a pontoknak a beérzéstelenítése, az adott ideg által ellátott bőrterület teljes érzéstelenségét eredményezi. Nagy előnye, hogy 1-1 tűszúrásból kivitelezhető.

Az érzéstelenség beállta után (pár perc) következik a helyi érzéstelenítés, ami a felső és alsó szemhéj bőre alá adott érzéstelenítő injekciókat jelenti. Erre az érzéstelenség fokozása mellett, azért is van szükség, mert az érzéstelenítő folyadék egy igen erős ér összehúzó gyógyszert (Tonogen/adrenalin) is tartalmaz. Ennek hatására a műtét alatti és utáni vérzés jelentősen csökken.

Természetesen, a beteg igényének megfelelően, a szemhéjplasztika altatásban is elvégezhető, de a tapasztalatok alapján erre ritkán van szükség.

2. Szemhéjplasztikai műtétnél fájdalmas-e az érzéstelenítés?

Az érzéstelenítés minimális fájdalommal jár. Ennek érdekében, a vezetéses érzéstelenítést a legvékonyabb tűvel végezzük. A tűszúrást követően, az érzéstelenítő injekció beadásakor, enyhe feszítő, csípő érzést tapasztal a beteg. Ez csak pár másodpercig tart. A helyi érzéstelenítés már az elzsibbadt bőrterületen történik, ez gyakorlatilag fájdalommentes.

3. Szemhéjplasztikai műtétnél fájdalmas-e a beavatkozás?

Az érzéstelenítésnek köszönhetően, a műtét fájdalommentes. Eltérő egyéni érzékenység esetén minimális diszkomfort érzés felléphet, extrém esetben minimális fájdalom is, de ez nem jellemző.

4. Szemhéjplasztikai műtét után fog fájni a kezelt terület?

Az érzéstelenítő hatása a műtét után 1-2 óráig még tart. Azt követően, a friss sebekre jellemző sajgás (lüktető fájdalom) jelentkezik és általában egy pár órát tart. Ilyenkor javasolt fájdalomcsillapító tabletta szedése, minek hatására a panaszok megszűnnek. Az első 12 óra után spontán fájdalomra már nem kell számítani. Ha ez mégis bekövetkezne, azt jelezni kell orvosának.

5. Szemhéjplasztikai műtét után nagyon be fogok kékülni?

A műtét utáni bevérzések, kék foltok természetes velejárói a szemhéjplasztikának.  Ezek általában 1-2 hét alatt felszívódnak. Alapozással, sminkeléssel 1 hét után már lehet emberek közé menni. Napszemüveggel akár a műtétet követő napon is. A bevérzések nagysága betegenként változik. Idősebb korban, laza kötőszövetek esetén a bevérzés kiterjedtebb lehet, pár nap után a szem körül akár körkörös monokli is megjelenhet. Extrém esetben a bevérzések felszívódása akár 3 hetet is igénybe vehet.

6. Mikor ad tartósabb eredményt a szemhéjplasztika, ha fiatalabb, vagy, ha idősebb korban végzik el?

Fiatalabb korban a kötőszövet rugalmasabb, a műtét eredménye tovább tart. Idősebb korban a kötőszövet annyira elveszti/elvesztheti rugalmasságát, hogy a maximálisan eltávolítható bőrmennyiség kivágása ellenére is, a műtét előtti kiinduló állapot relatíve hamar visszatér. Ebben az esetben egy második műtéttel lehet biztosítani a kívánt tartós eredményt.

7. Kiváltható-e a szemhéjplasztika botox kezeléssel?

Kiegészítő kezelésként ugyan alkalmazható, de csak a botox kezelésre való támaszkodás elégtelen eredményhez vezethet. A szem körüli ráncok kizárólagos botox kezelése, túlnyomó részt azokban az esetekben végezhető ugyanis, amikor a kialakult bőrfelesleg még nem jelentős. Tehát időben mindenképpen a szemhéjplasztikai beavatkozás előtt állhat. A kezelést átlagosan 4-6 havonta ismételni kell.

A szemhéjplasztika ugyanakkor tartósabb eredményt ad, nagyobb fokú elváltozás esetén alkalmazandó. Ha megfelelő szaktudással rendelkező orvos végzi, kevésbé kockázatos és megterhelő beavatkozás.

A szemhéjplasztikai műtét és botox kezelés viszont tökéletesen kiegészíti egymást, növelve a végeredmény látványosságát.

8. Van szövődménye a szemhéjplasztikának?

Mint minden orvosi beavatkozásnál, szövődmény itt is előfordulhat. A szemhéjplasztika alacsony kockázatú műtétnek számít. Szövődmény ritkán lép fel. Ezek közül az esetleges utóvérzés, fertőzés, ektropium ill. asszimetria, alulkorrekció, esetleg  túlkorrekció említhető.

9. Az alsó szemhéj környékén végzett lézeres kezelések okozhatnak-e ektropiumot, vagyis az alsó szemhéj kifordulását?

A lézeres szemhéjplasztikának épp az a lényege, hogy az ektropium elkerülhetővé váljon. A lézeres műtét során ugyanis a megnyúlt bőrt nem kell kimetszeni, a táskás-ráncos szemhéjat a kifordított szemhéjon keresztül (transconjunctiválisan) lehetséges operálni. Márpedig a kimetszendő bőrterület nagysága a műtéti eljárás sarkalatos pontja: ha keveset vágnak ki, nem lesz elég látványos az eredmény, ha viszont csak egy kicsivel is többet, mint megfelelő lenne, álló helyzetben, könnyen kifordulhat a szemhéj. Ez az ektropium. A lézeres eljárás során nem áll fenn a kimetszett bőrterület nem megfelelő mértékéből adódó kockázat, lévén, hogy a megnyúlt bőr nem kerül kimetszésre, hanem lézerrel feszítjük meg (zsugorítjuk). Ugyanakkor ez a zsugorítás sosem olyan mértékű, hogy a szemhéj kifordulását okozza. Ezért a lézeres műtét sokkal biztonságosabb, mint a szikés kimetszés

10. Mikor történik a varratszedés szemhéjplasztika után?

A varratszedés mind a lézeres, mind a hagyományos szemhéjplasztika esetén a hetedik napon történik. A varratszedés, a hiedelemmel ellentétben, csak minimális kellemetlenséggel jár.

11. Mi a teendőm szemhéjplasztikai műtét után?

A műtétet követő első 12 órában a szemkörüli régió hűtése ajánlott. Ezt egy tiszta gézlapba, zsebkendőbe csomagolt hűtött jégzselé tasakkal érhetjük el. Fontos, hogy a műtéti területet varratszedésig víz ne érje. Arcmosás a varratszedés utáni napon lehetséges először. A műtét utáni napokban, lehetőleg úgyszintén varratszedésig, kerülni kell a fizikai megterheléseket, lehajolni, emelni tilos. 1 héttel a műtét után, ha nagyon muszáj, alapozás, sminkelés megengedett. Ameddig a hegek pirossága el nem múlik, kerülni kell a közvetlen napsütést, napozást, szoláriumozást, szaunát. Ez 1-2 hónapot jelent. Szigorú nap szolárium és szauna tilalom a lézeres szemhéjplasztika esetén, mindaddig, amíg a lézerezett bőr vissza nem nyeri eredeti színét.

 

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.